marți, 26 ianuarie 2010

OAMENII AU NEVOIE DE ATENTIE SI APRECIERE

Nu cred ca exista multi oameni care sa fi ajuns la acea profunzime interioara incat sa isi fie total autosuficienti , sa nu mai aiba nevoie de nimeni si de nimic pentru confirmarea propriei valori.
Toti ne stim sau ne intuim valorile
Toti stim ca suntem speciali, dar numai anumite contexte nefavorabile sau anumite situatii fac ca cei din jurul nostru sa nu ne vada exact asa cum suntem, adica UNICI, si ne simtim neintelesi , singuri si mereu in asteptarea alesului/alesei care sa ne recunoasca si sa ne reflecte।


Nu am rabdare sa astept raspuns la provocarea de a defini romantismul.
In schimb propria mea definitie se incheaga in cuvinte astfel

Romantism inseamna daruire neconditionata, unicitate in gest...declaratie de atentie si importanta pentru persoana caruia vrei sa ii arati toata deschiderea ta sufleteasca, disponibilitatea ta de a-i aduce clipe de bucuria , preocuparea ta de a-i confirma importanta pe care i-o acorzi ca persoana.

Pronind de la aceste bucati de definitie, subliniez ca romantismul nu trebuie confundat cu retetele surogate care impanzesc acum paginile de net, felicitarile on line si sfaturile consilierilor maritali.
Cred ca deja petalele de trandafiri , sampania si capsunile cad in extrema cealalta, ca orice lucru mecanic folosit mult prea mult si artificial.
Romantismul, chiar daca sustin ca se invata, nu se invata pe de rost.
Se invata ca forma de deschidere.

Este o reteta a surprizei si a aprecierii, dar este valabila numai personalizat.
Nu poti sa ai succes cu actiuni romantice daca nu cunosti cu adevarat persoana careia vrei sa ii confirmi atentia ta de alta natura decat profesionala . Atentia ta romantica.
Deci vorbim de iubit sau iubita.
Daca stii sa asculti ai toate retetele la indemana, caci fiecare persoana se deschide iubitului si ii spune despre ea......ce ii place, ce nu/i place, ce are valaoare, ce nu are valoare. Fie ca spune direct, fie se observa din reactii la lumea inconjuratoare, la reactiile la filme la alte persoane, la situatii de viata.....
Si daca e vorba de o relatie romantica, cum sa nu fii atent la alesul/aleasa ta?

Daca ai de-aface cu o persoana sensibila, poetica, suflet de artist, toate actiunile “romantice” trebuie facute pe “gustul”artistului, invitatii la evenimente de gen, reproducerea /cumpararea/ etc unui obiect de arta care a captat atentia persoanei iubite. Daca e fascinat/a de o anumita melodie, surpriza de a o /il duce la un concert unde sa asculte acea melodie , si daca se poate da si o dedicatie speciala asta duce la 100 de puncte plus.
Daca sufletul ii vibreaza poetic e atat de simplu sa gasesti cuvinte potrivite pe care sa i le strecori in buzunare, in genti, printre lucruri, in mesaje telefonice in mail/uri, in buchete de flori cu destinatar cunoscut sau nu....in cadouri surpriza etc.
Daca este un spirit tehnic, pragmatic, exact, se pot face surprize cu finalitate exacta....cadouri cu utilitate clara, in concordanta cu nevoile declarate sau doar sugerate, mici servicii gen spalat de masina, facut o mancare, pregatit un referat, mers la piata sau la achitarea unor indatoriri, taxe etc, in locul partenerului
Daca e o fiinta cu simtul umorului se pot face o multime de glume de jocuri....
Daca e o fire aventuriera nimic nu poate fi mai romantic decat pregatirea de evadari aventuroase, “rapirea” si ducerea in locuri preferate.....programanrea unor expeditii surpriza.....vacante tematice etc.
Daca este o fire pasionala sexual, provocarea continua in acest domeniu, cadouri sexy, pregatirea de decoruri exceptionale, jocuri erotice permanente, atingeri si sarutari neasteptate si dese
O fire sportiva va fi provocata prin activitati sportive in doi...alergat impreuna, invitatii la patiunar, la meci, la piscina.....i se vor face cadouri gen bilete la meci sau reviste, carti cd/uri cu sportivii preferati, echipamente sportive etc
Daca e o persoana careia ii place dansul...invitatiile la dans sunt un pansament pentru suflet...si mai ales invatarea unui dans special pentru ea....dansul in locurile cele mai uimitoare , in restaurant, pe strada...in baie etc.....
Iar cea mai la indemana manifestare romantica este cuvantul. CUVINTELE SUNT MAGICE! Suna a reclama TV dar asa e. Si stim toti din experienta personala ca un cuvant spus intr/un anumit moment si cu o anume inflexiune vocala a facut sa tresalte inima.....sa aduca fluturasii......
Faceti risipa de cuvinte frumoase, de lauda si apreciere la adresa partenerului, complimente si iar complimente ca nu costa si....va aduc si voua atat de mult....
Si mai sunt is NECUVINTELE.......sunt priviri care vorbesc mai mult decat toate cuvintele din lume.....Pierderea in ochii celuilalt e una din cele mai autentice gesturi romantice si stiti de ce? Pentru ca ochii chiar sunt ferestrele sufletului si ochii nu mint. Numai cei care au ceva de ascuns nu se pot pierde in ochii iubitului/iubitei!

Ce este foarte interesant este ca nici o persoana nu este unidirectionala si la o privire atenta in fiecare se regaseste cate ceva din fieare caz si astfel se pot face nenumarate gesturi, care sa impresioneze si sa bucure sufletul.
Cuvantul cheie este insa acordarea de timp pentru a pregati surpriza.

Pentru cei care nu dau doi bani pe romantism ii provoc la un pariu. Daca ei cred ca e pierdere de timp si de bani si de efort sa ai un asemenea comportament eu garantez ca partenerul va raspunde f bine si va aprecia atentia acordata , se va simti important si va incerca sa raspunda cu aceiasi moneda, sau chiar inzecit, creindu-se asfel o competitie a atentiei si a bucuriei de a darui. Si atunci relatia se alimenteaza de la sine .....romantismul devine un act reflex si chiar o nevoie de a provoca in celalalt raspunsul.
Daca romantismul este doar o reactie in starea de indragostire si curte si se estompeaza fara sa se faca nici un efort de a reinventa inceputurile relatia se va transforma in rutina si va duce fie la banalizare si tradare /ca efect al actiunilor romantice ale altor pretendenti/ fie la separare.
Apar situatii in care la gesturile romantice efectul este neutru sau negativ. In acest caz.....dupa cateva incercari nereusite ( nu dupa prima incercare) mesajul este clar.....acea persoana nu va vede ca pe un iubit/iubita...altfel nu poate sa nu reactioneze pozitiv.
Cred ca nu ajunge o viata sa faci atatea gesturi romantice cate se pot face, doar dand drumul fanteziei si vrand sa arati cat de mare e in esenta sufletul tau! Caci, cu cat faci mai multe astfel de gesturi si cu cat sunt ele mai unice si mai impresionante, cu atat ti se confirma PROPRIA TA VALOARE

1 comentarii:

ale spunea...

chiar am ramas uimita sa vad ca mai sunt si baieti care vad partea frumoasa a dragostei. care vad pasiunea dintre doi parteneri si dorinta de a face fericita persoana de langa tine.
credeam ca ei s`au pierdut pe undeva.
ma simt mai bucuroasa ca am citit articolul asta si stiu ca pe cineva sigur vei face fericit.