miercuri, 27 ianuarie 2010

In Romania suntem demiurgi

Romania ne obliga sa fim demiurgi. Multi dintre noi am ajuns la concluzia ca nu traim intr-o lume frumoasa. Frumosul, la nivel de acceptiune mediocra, a suferit atacuri si lovituri sub centura. El a fost redefinit, pur si simplu. Nu se regaseste acolo unde ar fi normal sa il cautam. Asa ca, fiecare dintre noi se vede pus in postura de a-si crea o lume paralela celei cotidiene. O lume in care sa se inconjoare de bine si frumos. Este o incercare de evadare, dar este mai cu seama o redefinire.

Te gandesti sa-ti alegi cu grija prietenii stabilind matrice care sa-i indeparteze de mitocanii din lumea reala. Cauti cu disperare locuri linistite, romantice sau pur si simplu decorate cu bun gust si populate de lume "normala". Incerci din rasputeri sa mentii un cod al unei minime moralitati, sa nu fii victima compromisurilor la tot pasul. Toate astea te transforma insa, intr-un soi de demiurg, creatorul propriei tale lumi, alternativa la cea de care fugi. Or, incercarea de a crea o lume in interiorul alteia doar pentru ca prima nu mai confirma considerentele noastre morale, este un gest de lasitate si in definitiv un pacat. Plus ca din coliziunea celor doua lumi vom avea de suferit tot noi, ambivalenti de serviciu, victime ale propriilor escapade.

In Romania sa-ti propui o viata frumoasa fara sa tii cont de realitatile celei urate este ca si cum ai incerca sa construiesti o statiune de lux in mijlocul unei puscarii. Mai devreme sau mai tarziu tot trebuie sa mergi la culcare...sau la toaleta..

1 comentarii:

ale spunea...

si totusi vina cui e?
mereu zicem: "vezi tu, in Romania nu se poate..", "asta e, traim in Romania", "ce sa ii cei, e din Romania". Romania asta e o tara, e un teren ocupat de vietuitoare, vietuitoare ce se invata unii pe altii. Romania nu reuseste sa creasca in ochii strainilor(sau chiar in ochii nostri) deoarece cei ce se nasc aici invata sa fie ca semenii lor. nu e ceva genetic cum tot aud ca se spune. prostia asta cu genetica nu are nicio treaba.
ii auzim pe toti la televizor/ radio/ alegeri, cum ca trebuie sa ne schimbam, sa fim civilizati, sa aratam ca suntem educati. si dupa toate discursurile si prelegerile astea bine gandite si zise cu tot patriotismu bine adunat, ii vezi pe protagonisti cum dau dracu toata aceasta "revelatie", fac miscari pe sub mana, se injunghie pe la spate si dau vina mereu pe cei de langa ei.
si se duce un bine educat roman in italia/ franta/ spania, mai omoara vreo 2-3, mai da vreo 3-4 spargeri, mai fura vreo 4-5 mii si unde se ajunge? se ajunge la "paratea imaginii tarii"(ai auzit asta de cel putin 100 de ori la tv sau radio). ok...care imagine?
asa cum se zice: odata ce ai creat impresie proasta si odata ce a trecut un timp si tot acceasi imagine o ai, sunt sanse MINIME, aproape imposibile, sa o schimbi. in bine ma refer, sa fie altfel si toata lumea sa te priveasca cu ochi buni.
deci, ce ne ramane de facut?