joi, 18 februarie 2010

Sa premiem mizeria si saracia

Am vazut zilele trecute filmul, daca-i pot spune asa, “Asta e”. Este un film romanesc facut de Thomas Ciulei. Se vrea a fi un documentar dar e doar o ora si jumatate de mizerie si saracie. Actorii sunt inexistenti, singurii care apar pe ecran sunt niste amarasteni care incearca sa dea bine pe camera si falseaza grosolan. Punctul culminant este atunci cand un personaj citeste eticheta de pe o sticla de spirt medicinal, dupa care il bea.

Sunt convins ca atunci a izbucnit sala in lacrimi si in aplauze. Si uite asa a inceput aceasta mizerie sa ia premii peste premii la festivaluri de film mai mult sau mai putin cunoscute.
Din nefericire, ca acest film sunt multe. Inclusiv cel al lui Mungiu, 432 care nu a mai putut de premii ce a luat. De ce?
De ce m-as duce sa vad un film in care imi arata acelasi lucru pe care-l vad si eu pe strada? E drama? S-au facut drame si fara mizerie si saracie.

Oare chiar nu mai avem actori de comedie? Chiar trebuie sa ma duc la cinema si, in loc sa ma relaxez si sa scap de griji si de mizerie, vad un film care-mi arata exact de ce am fugit. Care-i ideea?
Am in cartier un bloc de tigani. Daca le montez o camera video fara sa stie, in doua ore am exact aceeasi capodopera ca a lui Thomas Ciulei.

Poate chiar mai buna.

1 comentarii:

ale spunea...

ha ce interesant trebuie sa vad si eu filmul. nu de alta dar vreau sa`mi irosesc o ora si jumatate din viata.
cat despre filmele romanesti..mai bine nu ar exista. se vor a fi niste creeati filozofice cu mult har si inteles clar, pur romanesc. nu le iese nimic.
unde sunt oare comediile de odinioara cu marii nostri actori pe care, din pacate nu ii poate egala nici un proaspat actor roman.
vremurile acelea s`au dus si cine stie daca se vor mai intoarce vreodata si din pacate la cum evolueaza tarisoara noastra si oamenii din ea nu vad nici un viitor prea stralucit.