joi, 18 februarie 2010

Romane, statul te vrea prost!

Am ajuns sa citesc aproape zilnic cate o stire din ce in ce mai tampita referitoare la sistemul nostrul de invatamant.
Zilele trecute am citit cum poti lua BAC-ul cu nota zero. Te duci la proba orala, te uiti ca vita si nu stii nimic. Primesti calificativul “incepator” si treci mai departe. Presupun ca nu s-a gandit nici un imbecil care a venit cu aceasta propunere la faptul ca, dupa 12 ani de scoala, nu mai poti fi “incepator” la Limba si Literatura Romana. Daca dupa 12 ani de scoala nu esti in stare sa dai un examen la limba pe care o vorbesti zilnic, atunci esti retardat si trebuie sa faci o scoala speciala. Dar nu esti “incepator”. In scoala primara se poate spune ca esti incepator, nu la terminarea liceului.

O alta imbecilitate este reducerea materiilor din liceu la doar sase.
Sarmanii copii, cat de mult au de invatat… In baruri sau la mall cand sa mai mearga daca sunt plini de teme? Hai sa facem doar sase obiecte (asta inseamna cam un obiect in fiecare zi) sa mai poata respira sarmanii.
Sase obiecte? Pai doar Matematica, Fizica, Chimia, Biologia, Romana si o limba straina sunt sase obiecte esentiale. Nu mai vorbim de Istorie, Geografie sau altceva. In liceu se presupune ca te specializezi oarecum, ce obiecte de specialitate vor avea aia de la liceele industriale? Alora le trebuie Chimie, Fizica si Matematica oricum. Mai pui trei de specialitate si s-au facut sase. Si cu restul? Vor iesi niste maistri semianalfabeti cu care ne vom mandri, nu?

Pentru ca tara ne vrea prosti. Sa fim mai usor de controlat si manipulat.

1 comentarii:

ale spunea...

o sa imi exprim pur si simplu punctul meu de vedere:

reducerea orelor la unele materii are si un punct in plus dupa parerea mea:
-avand in vedere ca un om in viata isi urmeaza un anume tel sau o dorinta, chiar si de la o varsta frageda, acesta trebuie sa`si aleaga potrivit drumul pe care vrea sa o ia. asadar, uneori e inutil sa insisti pe anumite materii care oricum stii ca in viitor nu te vor ajuta cu nimic.
ar mai fi de zis dar ma opresc aici.